בין אם מדובר על ברזים למטבח, לחדר רחצה או שירותים, בין אם הבחירה היא בברז לכיור שקוע, מונח או כאלה שיוצאים מהקיר, ברזים נשלפים או סטאטיים, בסגנון כפרי, קלאסי, הייטקי, רטרו או מפואר, כולם, ללא יוצא מן הכלל זקוקים לניקוי אחת לתקופה.
הלכלוך השגרתי המצטבר על ברזים הוא בדרך אכלל אבנית וחלודה שהם תוצר של המים והרטיבות התמידית וכן אבק או לכלוך אחר שנמצא בסביבה. האבנית מייצרת כתמים על הברז וסביב לו ובמקביל מצטברת גם חלודה וחיידקים ובמקרים קיצוניים גם עובש.
אז, איך מנקים?
- בראש ובראשונה מומלץ להקפיד לנגב את הברזים לאחר השימוש, זה ימנע את כתמי האבנית וישמור על הנירוסטה שלא תקבל עכירות במראה.
- טבעי זה הכי נקי – שימוש בחומץ הוכח כפתרון מעולה לניקיון והברקה ובמיוחד למלחמה באבנית. ניתן לטבול מטלית במיקס של מים וחומץ (כאשר על כל כוס חומץ לשים 3 כוסות מים) לשפשף את הברזים במטלית ספוגה, ממתינים מס' דקות, שוטפים במים ומנגבים במטלית יבשה והכל יוצא מבריק נטול אבנית. החומץ הוא טבעי ולכן אין נזק לחומר ממנו עשוי הברז או סכנה למשתמש.
- חומר נוסף שעושה את העבודה וכולו 100% טבעיות הוא מלח לימון הידוע גם כחומצת לימון. העקרון אותו עיקרון וגם השימוש.
- חומרי ניקוי כימיים – ניקוי ברזים באמצעות חומרים להסרת אבנית, מומלץ לא להשתמש באקונומיקה ובחומרים המכילים חומצות כימיות, כוהל וכדוגמתם. אלה פוגמים במעטפת הברז ובברק שיש לו.
- הניקוי מומלץ שיתבצע באמצעות מטלית עדינה ורכה ולא בצמר פלדה או סקוטש, אלה שורטים את המעטפת ופוגמים במראה.
- יש הטוענים כי גם שפשוף עדין בשמן תינוקות יכול להבריק ברזים וכיורים
- – מומלץ לפרק מידי פעם את הברז ואת כל החלקים (מזלפים, רשת וכד') להשרות בחומץ מהול במים למשהו כמו חצי שעה ולשטוף טרם ההברקה המחודשת.
לעיתים הלכלוך המצטבר הוא אות לליקוי שקיים באחד מחלקי הברז. באם מצטברת קורוזיה או כמות משמעותית של אבנית באזור הברז והמנח עליו הוא יושב, יש לבדוק שהגומייה האוטמת הדוקה ולא פגומה ושהיא יושבת במקומה ושהברז סגור היטב מתחת למשטח. האבנית יכולה להיות גם מטפטוף או נזילה בלתי פוסקים וכן מפיה שמתיזה מים לכל הכיוונים. כאן יש להחליף את המנגנון, לנקות את מעדן הזרם או להחליף לו אטם. טיפול נכון, שמירה על החלקים בצורה נאותה וניקיון בהתאם להוראות יבטיחו ברזים איכותיים שיעבדו לטווח ארוך.